RABAT - Marokko heeft woensdag Spanjes militaire interventie op een omstreden eiland voor de Noord-Afrikaanse kust als een agressieve daad betiteld. Het land eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Spaanse militairen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het gebruik van geweld door Madrid om de Marokkaanse troepen te verdrijven, niet gerechtvaardigd en in tegenspraak met de internationale relaties. Rabat is van mening dat het eilandje integraal onderdeel uitmaakt van het Marokkaanse territorium.

Marokkaanse troepen verbleven al een week op Perejil of Leila zoals de Marokkanen het onbewoonde rotseilandje noemen. In Madrid maakte de minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio bekend dat de Spaanse troepen zich zo snel mogelijk zullen terugtrekken.

Marokko heeft inmiddels een protest ingediend bij de Verenigde Naties en de volkerenorganisatie gevraagd Spanje op te roepen het eiland te verlaten. Verder heeft het koninkrijk over de kwestie-Perejil contact gezocht met de Arabische Liga en de Organisatie van de Islamitische Conferentie.

/NIEUWSSpaanse invasie op Perejil (video)