RIJSWIJK - Oud-minister Luns van Buitenlandse Zaken is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden. Dit heeft zijn zoon laten weten. Luns is 90 jaar geworden.

Joseph Luns gold als het boegbeeld van het Nederlandse buitenlandse beleid tijdens de Koude Oorlog. Bijna twintig jaar lang was hij minister van Buitenlandse Zaken, en vervolgens secretaris-generaal van de NAVO.

Joseph Marie Antoine Hubert Luns, op 28 augustus 1911 in Rotterdam geboren, trad na zijn studie rechten toe tot de diplomatieke dienst. Tijdens de oorlog diende hij op posten buiten het bezette Europa.

In 1952 trad hij tot het rooms-rode kabinet-Drees toe als minister zonder portefeuille, waarbij de KVP'er de post van Buitenlandse Zaken deelde met de partijloze J.W. Beyen. In 1956 nam hij Buitenlandse Zaken over om er tot 1971 te blijven.

Hartstochtelijk

Luns was een hartstochtelijk voorstander van de Europese eenwording. Hij pleitte voor toetreding van Groot-Brittannië en een supranationaal Europa, hetgeen hem in 1961 in conflict bracht met de Franse president De Gaulle, die voor een 'Europa van de naties' pleitte.

Luns raakte ondanks zijn pro-Amerikaanse houding in 1961 in aanvaring met Washington over Nieuw-Guinea, dat door Indonesië werd opgeëist. Na een confrontatie tussen Nederlandse en Indonesische militairen werd het gebied onder Amerikaanse druk aan Jakarta overgedragen.

In 1971 verliet Luns de Nederlandse politiek en vertrok naar Brussel als secretaris-generaal van de NAVO. Hij werd de tweede Nederlander op deze post na Dirk Stikker in 1961-1964. Luns zwaaide in Brussel de scepter tot 1984.

Begrafenis

De begrafenis zal dinsdag in in besloten kring plaatsvinden. In de ochtend is er een uitvaartdienst in de abdij Ter Kameren in Brussel. Laat in de middag wordt Luns bijgezet in het familiegraf in Den Haag.

Luns heeft vijf jaar geleden een lichte beroerte gehad. Sindsdien had hij veel verzorging nodig. Luns laat twee kinderen na, een zoon en een dochter. Hij had drie kleinkinderen. Zijn echtgenote is ruim tien jaar geleden overleden.