TEHERAN - De hardliner Mahmoud Ahmadinejad heeft de Iraanse presidentsverkiezingen op zijn naam gebracht. Dat verklaarde een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend vroeg. Met de winst van de conservatieve politicus komt er mogelijk een eind aan de voorzichtige toenaderingspogingen tot het westen en de binnenlandse hervormingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De cijfers geven aan dat Ahmadinejad de winnaar is", verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de nacht van vrijdag op zaterdag. De burgemeester van Teheran had in het begin van de tellingen meteen zo'n grote voorsprong genomen dat zijn rivaal Rafsanjani hem niet meer kon bijhalen.

Opkomst

Volgens een medewerker van de Raad van Hoeders brachten 26 miljoen Iraniërs hun stem uit, wat een opkomstpercentage betekent van 56. Van de 24,8 miljoen uitgebrachte stemmen die zijn geteld, kreeg Ahmadinejad 61,7 procent. Staatsmedia in Iran gaven de overwinning zaterdagochtend vroeg ook al aan de 48-jarige hardliner Ahmadinejad.

Armen en gelovigen

Hij zou zijn uitverkiezing te danken hebben aan de arme en gelovige Iraniërs in de steden en op het platteland. Zijn bescheiden leefstijl en zijn beloftes corruptie aan te pakken en een deel van de inkomsten uit olie eerlijker te verdelen, maakte hem populair. "Vandaag is het begin van een nieuw politiek tijdperk", verklaarde hij zelf nog op vrijdag toen hij zijn stem uitbracht.

Een medewerker van Akbar Hashemi Rafsanjani gaf het verlies van de gematigd conservatieve kandidaat toe. "Het is afgelopen, we accepteren dat we hebben verloren", aldus de man.