MOSKOU/WENEN - Overstromingen als gevolg van hevige regen hebben in tal van Europese landen levens geëist. In Rusland zijn zeker zeven toeristen verdronken toen ze vanaf een camping of in hun auto door het snelstromende water de Zwarte Zee in werden gesleurd. Tien mensen worden nog vermist.

Elders in Europa kwamen nog zeker drie mensen om het leven door het noodweer. Eén persoon wordt nog vermist. Rivieren in Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk traden buiten hun oevers en veroorzaakten grote schade.

Jongetje meegesleurd

In Roemenië vielen twee doden. Een jonge schaapherder van acht jaar oud werd meegesleurd door het wassende water bij het dorp Farcasesti in de zuidelijke uitlopers van de Karpaten. Bij de plaats Hurezani verdronk een 72-jarige man die voor zijn huis door een vloedgolf werd gegrepen.

Jonge vrouw omgekomen

In Tsjechië kwam een een jonge vrouw om het leven toen een boom op haar buitenhuis viel in het zuiden van het land. Rivieren traden buiten hun oevers, en verscheidene plaatsen kwamen onder water te staan. Duizenden mensen werden geëvacueerd.

Huizen ingestort

In Oostenrijk is de regen sinds de eerste meteorologische waarneming in 1896 niet zo hevig geweest. Ten noordwesten van de hoofdstad Wenen is de situatie ernstig: een rivier, die normaal niet dieper is dan een meter, zwol op tot zes meter hoogte. Als gevolg van de waterstroom werden bruggen meegevoerd en zijn ook verscheidene huizen ingestort.

Geen Nederlanders

Bij de ANWB zijn vooralsnog geen meldingen binnengekomen van Nederlanders in een van de getroffen gebieden, aldus een woordvoerder van de toeristenorganisatie donderdagmiddag.