DEN HAAG - Tbs'ers mogen straks niet meer met verlof als de deskundigen in de twee jaar daarvoor uiteenlopend hebben geadviseerd over het risico van recidive. Bovendien krijgt de tbs'er voortaan twee bewakers mee bij begeleid verlof. De proeven met elektronische enkelbanden bij begeleide verloven worden per 1 september uitgebreid.

Dat staat in een brief van minister Donner (Justitie) vrijdag aan de Tweede Kamer. Hij wil met de extra maatregelen het risico verkleinen dat tbs'ers tijdens hun verlof de benen nemen. Hij zegde een en ander vorige week tijdens een spoeddebat toe aan de Kamer.

Als tbs'ers zich aan het toezicht ontrekken, moet de opsporing centraal worden geregeld. Als zich bij een kliniek vaker onttrekkingen of andere incidenten voordoen, worden alle verloven bij die kliniek stopgezet.

Donner heeft dat eerder deze maand ook gedaan bij de tbs-inrichting Veldzicht. Daar waren in twee maanden tijd zeven tbs'ers ervandoor gegaan tijdens hun begeleid verlof. Alle zeven zijn middels weer terug. Donner heeft de inspectie op Veldzicht gezet, die zich buigt over de verlofregeling en de knelpunten in de bezetting en de bedrijfsvoering. Ook wordt het management versterkt in deze kliniek.

Wachtlijst

Justitie moet sinds kort gedetineerden betalen die niet op tijd in een tbs-kliniek geplaatst worden. Het gaat om een schadevergoeding van enkele honderden euro's per maand. Dat bevestigde een woordvoerder van Justitie vrijdag. Hoeveel mensen nu geld ontvangen, wil hij niet zeggen.

Het gaat om veroordeelden met een tbs-maatregel die hun celstraf er al op hebben zitten maar door een tekort aan tbs-plaatsen langer in de gevangenis moeten blijven.