ROTTERDAM - De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de woensdagavond gearresteerde terreurverdachte Nourredine El F. voor veertien dagen in bewaring gesteld. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van het terroristische netwerk de Hofstadgroep. De man was bij zijn aanhouding in het bezit van een doorgeladen machinepistool. El F. is een goede bekende van Mohammed B., de zelfverklaarde moordenaar van Theo van Gogh.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De arrestatie houdt verband met de aanhouding van een 32-jarige Nederlander in Londen, eveneens woensdag. Ook hij zou lid zijn van de Hofstadgroep.

Voortvluchtig

Beide verdachten behoren vermoedelijk tot de kleine kring rond de geestelijk leider van de Hofstadgroep, de 46-jarige Syriër Abu K. Hij verliet Nederland op de dag dat Theo van Gogh in Amsterdam werd vermoord, 2 november vorig jaar. Sindsdien is hij voortvluchtig. K. zou daarbij zijn geholpen door de in Londen aangehouden verdachte, Rachid B.

Nourredine El F., evenals Rachid B. van Marokkaanse afkomst, stond al sinds november 2004 gesignaleerd. Hij zat woensdagavond in een auto met twee vrouwen van 21 en 26. Ook zij zijn aangehouden en ook zij worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Hofstadnetwerk

De vrouwen, van wie de oudste de auto bestuurde, zijn de eerste vrouwelijke verdachten in de zaak rond het Hofstadnetwerk. De bestuurster is voor tien dagen in bewaring gesteld, de andere vrouw voor veertien dagen.

Terreurdeskundige Glenn Schoen stelde woensdag tijdens een conferentie in Scheveningen over nationale veiligheid dat vrouwen de komende jaren in de hele wereld een belangrijker rol gaan spelen bij terroristische activiteiten.

Hij baseert die verwachting onder meer op websites en propagandamateriaal van het terreurnetwerk al-Qaeda. Daarin worden steeds vaker oproepen gedaan aan vrouwen om een bijdrage te leveren aan de jihad, ook in logistieke en operationele zin.