ZOETERMEER - Het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaat woensdag 24 uur plat. Een woordvoerder van de Abvakabo FNV meldde vrijdag dat de ochtendploegen die normaal rond zes uur 's ochtends met de eerste trams, metro's en bussen uitrijden, beginnen met de staking.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Al eerder deze maand hebben de bonden kortere werkonderbrekingen georganiseerd in het openbaar vervoer om een doorbraak te forceren in het CAO-overleg voor gemeenteambtenaren. "Onze achterban is geïrriteerd over de houding van de werkgever, die weinig tot geen openingen biedt", aldus de Abvakabo.

Ook heeft de reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "dat het wel meeviel met de actiebereidheid" tijdens eerdere protesten kwaad bloed gezet, volgens de Abvakabo en CNV-bond Publieke Zaak. Op die manier heeft de werkgever volgens de bonden de actiebereidheid alleen maar groter gemaakt.

De Rotterdamse RET betreurt dat reizigers overlast zullen ondervinden en dat het openbaar vervoer wordt gebruikt als drukmiddel in een conflict tussen de overheid en de bonden. Het vervoersbedrijf kondigde vrijdag al maatregelen aan. "Voor de veiligheid sluiten we alle metroperrons af, omdat het gevaar bestaat dat mensen over het spoor lopen", aldus een RET-woordvoerster.

Tijdens de actiedag woensdag zullen de stakers naar Den Haag trekken. Rond het middaguur wordt daar voor het VNG-kantoor een manifestatie gehouden. Het openbaar vervoer in Den Haag zal niet staken. Werknemers van vervoersbedrijf HTM vallen namelijk niet onder de CAO voor gemeenteambtenaren.

Verlengde lunchbijeenkomst

Wel zullen volgens een zegsman van de CNV-bond veel Haagse gemeenteambtenaren een verlengde lunchbijeenkomst houden om bij de manifestatie te kunnen zijn. Verder wordt volgens Publieke Zaak woensdag actiegevoerd bij de gemeentelijke ambulancediensten in de regio's Amsterdam, Utrecht en Hollands Midden (onder meer Leiden en Gouda). Daar worden zondagsdiensten gedraaid.

De bonden en de VNG hebben ruim een jaar over een nieuwe CAO voor de circa 190.000 gemeenteambtenaren onderhandeld. De bonden wezen in mei het eindbod van de werkgevers, een loonsverhoging van 0,6 procent per 1 juni, als onvoldoende van de hand. Zij eisen een loonsverhoging van 1,25 procent met terugwerkende kracht vanaf januari 2005.


Ook op 9 juni stonden de Amsterdamse trams stil vanwege staking - Dennis van Luling

Vroegpensioenregeling

Ook punten van conflict zijn het doorbetalen van loon bij ziekte en de wens van de VNG om in te grijpen in een speciale vroegpensioenregeling. De bonden willen het functioneel leeftijdsontslag handhaven omdat het geldt voor werknemers met zeer zwaar werk, dat gepaard gaat met grote gezondheidsrisico's.

Bijvoorbeeld brandweerlieden en ambulancemedewerkers kunnen nu vanaf hun 55e met pensioen. De VNG wil dat deze mensen langer doorwerken in lichtere functies.