DEN HAAG - De ontsnapte tbs'er Wilhelm Schippers, die wordt verdacht van moord op een 73-jarige man, is het niet eens met de vorm van zijn detentie. Volgens zijn advocaat J. Knoester zit Schippers in een isoleercel en staat hij permanent onder camerabewaking, zei hij vrijdag. "Mijn cliënt vindt dit onmenselijk."

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Daarom dient Knoester vrijdag twee klachten in bij de commissie van toezicht van het huis van bewaring Demersluis in Amsterdam. Tegelijkertijd stapt de raadsman naar de Raad voor Strafrechttoepassing met het verzoek om de strenge detentieomstandigheden in afwachting van de beslissing van de commissie van toezicht op te schorten. "Dit zal de uitspraak van de commissie versnellen', aldus Knoester.

De politie hield de 40-jarige Schippers op 14 juni aan in de tuin van een woning in de Amsterdamse Jordaan. Een week eerder was hij ontsnapt tijdens een begeleid verlof vanuit de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug.

Matras en toilet

Volgens Knoester stelt de gevangenisdirecteur dat Schippers niet in een isoleercel zit. "Maar hij heeft alleen een matras en toilet. En hij mag maar een halfuur per dag van zijn cel af." De camera's hangen er, omdat Schippers suïcidaal zou zijn. Zo heeft de gevangenisdirecteur dat besluit toegelicht, aldus Knoester. "Schippers is bij binnenkomst in het huis van bewaring bezocht door een psycholoog en psychiater. Die eerste heeft gesteld dat hij niet suïcidaal is."

Hongerstaking

Schippers wil naar een gewone cel worden overgeplaatst. Knoester: "Hij is uit protest in hongerstaking gegaan. Hij eet nog een klein beetje, zodat hij nog wat contact heeft met de bewaarders. Maar de laatste keer dat ik hem zag, was hij sterk vermagerd."

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam beslist volgende week over verlenging van de voorlopige hechtenis van Schippers. Hij zat sinds 1990 in tbs, onder meer voor een zedendelict. Hij heeft vanaf de jaren tachtig een reeks gewelds- en zedendelicten gepleegd. In september beslist de rechtbank of zijn tbs behandeling wordt verlengd of niet. Volgens Knoester gaat deze procedure gewoon door, ondanks het nieuwe delict waarvan hij wordt verdacht.