DEN HAAG - Het kabinet praat vrijdag over de instelling van een nationale feestdag voor nieuwe Nederlanders. Dat heeft een woordvoerder van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) vrijdag bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk op welke datum de nieuwe feestdag moet vallen.

De minister zegde eind vorig jaar al toe dat ze verschillende ideeën uit de Tweede Kamer om de naturalisatie luister bij te zetten in een plan ging vervatten. "Het moet een groot feest worden, inburgering en naturalisatie", aldus Verdonk destijds.

In het parlement pleitten onder meer de VVD en de LPF voor een plechtige en uitreiking van het paspoort aan nieuwkomers door de burgemeester. CDA-Kamerlid Sterk vergeleek de huidige procedure met het afhalen van een parkeervergunning.

De naturalisatiedag is geen nieuw idee. Een aantal andere landen kent deze dag al om nieuwe medelanders officieel te verwelkomen. Australië heeft bijvoorbeeld een 'National Australia Day', terwijl Canada jaarlijks een soortgelijk evenement organiseert.