LEIDEN - De spermabank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de grootste van Nederland, sluit zijn deuren. De kliniek moest worden verbouwd om aan de nieuwe eisen voor de opslag en verwerking van donorzaad te voldoen. Het ziekenhuis is echter niet bereid om in de spermabank te investeren, zei gyneacoloog F. Helmerhorst vrijdag.

Enkele honderden patiënten moeten nu op zoek naar een andere kliniek. Het LUMC zal wel zijn best doen om lopende behandelingen af te ronden, maar "op een gegeven moment houdt het op", aldus Helmerhorst.

Het LUMC heeft geprobeerd de spermabank open te houden. Vorig jaar heeft bijvoorbeeld een verbouwing plaatsgevonden. Maar gaandeweg werd duidelijk dat het "erg veel energie en tijd" zou kosten om de kliniek aan alle eisen te laten voldoen. Helmerhorst: "We moesten keuzes maken. We konden het niet meer bolwerken."

Het donorprogramma is inmiddels gestopt. De spermabank had tussen de tachtig en negentig donoren. Helmerhorst weet nog niet wat er met het zaad gaat gebeuren als de kliniek eenmaal sluit.