ROTTERDAM - Op een nieuw te bouwen bedrijfspand nabij de Vierhavensstraat legt de gemeente Rotterdam een 600 meter lang dakpark aan. ,,Een voor Nederlandse begrippen uniek project'', waarvoor de plannenmakers inspriratie opdeden in Parijs, meldt de gemeente.

De ingehuurde landschapsarchitect moet de komende maanden nog wel een oplossing vinden voor wat praktische probleempjes. De toegankelijkheid bijvoorbeeld, want hoe kom je eigenlijk in een wijkpark op een acht meter hoog gebouw? Vooralsnog bestaat het idee dat parkbezoekers vooral zijn aangewezen op (rol)trappen en liften die aan de buitenzijde van het bedrijfspand komen.

Niet alleen door de locatie valt het drie hectare grote park op, het is ook een belangrijk onderdeel van de acht jaar durende metamorfose die de wijken Bospolder en Tussendijken de komende acht jaar ondergaan.

De gehele operatie om de buurten aantrekkelijker te maken begint woensdag en moet in 2010 klaar zijn. Alleen voor de renovatie en nieuwbouw van woningen is al 400 miljoen euro gereserveerd.

Junks

Bospolder en Tussendijken liggen ingeklemd tussen Spangen, de tippelzone aan de Keileweg en historisch Delfshaven. Wijkbewoners zien uit naar een park in de wijk, waar een groot tekort aan groen is. Maar ze stellen wel eisen aan inrichting en beheer ervan. Omwonenden willen af van de overlast door junks en dealers die zich nu nog ophouden nabij de Keileweg en proberen te voorkomen dat deze groep in het nieuwe park een nieuwe verzamelplek vindt.

De komende jaren wordt dit verpauperde stukje Rotterdam intensief onder handen genomen. Ongeveer duizend goedkope huurhuizen worden gesloopt waarvoor 680 koopwoningen terugkomen. Slechts een klein deel van de begin 1900 gebouwde panden kan worden gerenoveerd.

Om ruimte te scheppen verdwijnt de hoge spoordijk en wordt het railemplacement tussen de Vierhavensstraat en de Hudsonstraat verkleind; van de twaalf sporen die er nu liggen blijven er vier over. Op de ongeveer 600 meter lange strook grond die zo vrijkomt, verrijst het nieuwe bedrijfsgebouw met daarop het wijkpark.