WASHINGTON - De Verenigde Staten kampen nog altijd met een fors imagoprobleem. In sommige delen van Europa, het Midden-Oosten en Azië lijkt het anti-Amerikanisme echter op zijn retour. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek waarvan de resultaten donderdag bekend zijn gemaakt.

Volgens het Pew Research Center zijn de VS in India het populairst. In moslimlanden heeft de bevolking de laagste dunk van de supermacht. Dat meer mensen een gunstig beeld hebben van de VS is volgens de onderzoekers deels toe te schrijven aan de massale Amerikaanse hulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië op 26 december 2004.

Negatief

In Duitsland en Frankrijk - felle tegenstanders van Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003 - zijn de VS erin geslaagd hun imago wat op te poetsen, evenals in Spanje. In alledrie de West-Europese landen oordeelt echter nog steeds een meerderheid negatief over Amerika.

Oost-Europa is milder over de VS. In Rusland 'scoren' de Amerikanen 52 procent en in Polen zelfs 62 procent. De populariteit van de VS in Groot-Brittannië en Canada is afgenomen, maar blijft wel boven de 50 procent.