PARIJS - Na zwaar onweer in Noord-Frankrijk is donderdag het treinverkeer tussen Parijs en Lille stil komen te liggen. Zeven hogesnelheidstreinen kunnen niet rijden door een blikseminslag in een wissel in Vémars bij Parijs, meldde de spoorwegmaatschappij SNCF.

In de Franse hoofdstad zelf moest de brandweer vijfhonderd keer uitrukken om ondergelopen kelders leeg te pompen en omgewaaide bomen op te ruimen. Twee metrolijnen kwamen stil te liggen. Ook in andere steden in de regio rond Parijs kregen de hulpdiensten honderden meldingen binnen van ondergelopen woningen en kelders.

Voor zover bekend heeft het noodweer geen slachtoffers geëist. Wel moest in Parijs een motorrijder worden gered nadat hij in een verkeertunnel door het regenwater was meegesleurd. Op de luchthavens Charles de Gaulle en Orly liepen vluchten vertragingen op tot een uur.

Oorzaak

Ook in het westen van Zwitserland ontregelde donderdag hevig onweer het treinverkeer, een dag nadat een grote stroomstoring de spoorwegen in het alpenland volledig had lamgelegd. Volgens een woordvoerder van de publieke spoorwegmaatschappij SBB was blikseminslag in het kanton Wallis de oorzaak.

Honderden forensentreinen kwamen stil te staan in de buurt van Genève. De SBB had eerder donderdag gemeld dat alle treinen weer volgens schema reden. De storing van woensdag, die zeker 200.000 reizigers trof, werd veroorzaakt door kortsluiting.