ORANJESTAD - De Arubaanse politie heeft donderdag de Nederlandse rechter Paul van der S. gearresteerd, in verband met de verdwijning van een 18-jarige Amerikaanse scholiere. Hij wordt verdacht van het medeplegen van moord, doodslag of ontvoering met de dood tot gevolg. Dat maakte een woordvoerster van het Openbaar Ministerie op Aruba donderdagavond bekend. Eerder al is zijn zoon opgepakt.

De gearresteerde magistraat is in verzekering gesteld zodat hij de komende 48 uur vast blijft zitten. Het draait rond de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway, ruim drie weken geleden. De 17-jarige zoon van Van der S., Joran, is twee weken geleden gearresteerd. Inmiddels zijn er vijf verdachten vastgezet. Van Holloway ontbreekt ieder spoor en er wordt met man en macht naar haar gezocht.

Paul van der S. meldde zichzelf donderdagavond (Nederlandse tijd) bij de politie. Zijn woedende echtgenote zei daarna onder meer tegen de Amerikaanse zender CNN dat haar man onschuldig is. Volgens haar staan de Arubaanse autoriteiten onder druk van de Amerikaanse regering en de media om met resultaten te komen. "Mijn man is een integer persoon die hier al vijftien jaar in het rechtssysteem werkt." Holloways moeder zei echter blij te zijn dat "er schot zit in het onderzoek".

Joran en zijn twee Surinaamse vrienden, de broers Deepak (21) en Satish (17) K., zijn de laatsten die in het gezelschap van Holloway zijn gesignaleerd. Zij verklaarden dat ze de scholiere na een avondje stappen het eiland hebben laten zien en haar vervolgens hebben afgezet bij haar hotel. De moeder van de twee broers zei donderdag tegen CNN dat een van haar zoons had toegegeven een verklaring te hebben verzonnen om Joran van der S. te beschermen.

Alledrie zitten inmiddels in bewaring, evenals een vijfde verdachte, de 26-jarige discjockey Steve C. Vader en zoon Van der S. hebben op last van justitie al twee weken geen contact meer met elkaar.

Holloway was op Aruba, een klein Caribisch eiland met 72.000 inwoners ten noorden van Venezuela, met honderd medestudenten om te vieren dat ze waren geslaagd voor het examen.