DEN HAAG - Een speciale aanhoudingseenheid heeft woensdagavond in Amsterdam de 22-jarige Nourredine El F. gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van het terroristische netwerk de Hofstadgroep. De man was bij zijn arrestatie in het bezit van een doorgeladen machinepistool.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Minister Donner van Justitie meldde de arrestatie donderdagmiddag in de Tweede Kamer. El F. is een goede bekende van Mohammed B., de zelfverklaarde moordenaar van Theo van Gogh.

Abu K.

De arrestatie houdt verband met de aanhouding van een 32-jarige Nederlander in Londen, eveneens woensdag. Ook hij zou lid zijn van de Hofstadgroep. Beide verdachten behoren vermoedelijk tot de kleine kring rond de geestelijk leider van de Hofstadgroep, de 46-jarige Syriër Abu K.

Hij verliet Nederland op de dag dat Theo van Gogh in Amsterdam werd vermoord, 2 november vorig jaar, en is sindsdien voortvluchtig. K. zou daarbij zijn geholpen door de in Londen aangehouden verdachte, Rachid B.

Nourredine El F., evenals Rachid B. van Marokkaanse afkomst, stond al sinds november 2004 gesignaleerd. Hij zat woensdagavond in een auto met twee jonge vrouwen van 21 en 26. Ook zij zijn aangehouden en ook zij worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Veertig patronen

In de auto lag behalve het doorgeladen machinepistool ook nog een tweede gevulde patroonhouder, een geluiddemper en een doos munitie met veertig patronen. De arrestatie was een gecoördineerde actie van de AIVD, het Openbaar Ministerie en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding.

Aanslag

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken leek donderdag te suggereren dat met de arrestatie van Nourredine El F. mogelijk een aanslag is voorkomen.

"Het is de taak van de AIVD om te voorkomen en te verstoren dat er iets gebeurt", zei hij kort na het bekendworden van de aanhouding. "Dat is nu aan de orde. Mensen dragen niet voor niets een doorgeladen wapen." Het OM sprak de suggestie met klem tegen. "Er is geen indicatie dat de verdachte van plan was woensdag een aanslag te plegen", aldus een woordvoerder.

Martelarentestament

El F. zou hebben deelgenomen aan zogeheten huiskamerbijeenkomsten onder leiding van de Syriër Abu K. Deze vonden plaats in de woning van Mohammed B. in Amsterdam-West. Tijdens een huiszoeking aldaar, in oktober 2003, werd van El F. een zogenoemd martelarentestament gevonden.

In juni 2004 maakte El F. deel uit van een groepje van drie mannen dat in Portugal werd aangehouden, op aangeven van de AIVD. Zij zouden mogelijk plannen hebben gehad om tijdens het Europees voetbalkampioenschap een aanslag te plegen. De Portugezen zetten het drietal wegens gebrek aan bewijs uit naar Nederland.

Gevaarlijk

De AIVD voerde daarop een gesprek met El F. Hij vertelde dat hij bij Mohammed B. heeft gewoond en met hem koranlessen heeft gevolgd. Hij gaf af op Mohammed en noemde hem "gevaarlijk". Nourredine El F. stond toen al bij de AIVD bekend als zeer radicaal. Mohammed B. gold destijds nog niet als belangrijke figuur binnen het Hofstadnetwerk. Dat beeld is inmiddels fors bijgesteld.

Vrouwen

De twee aangehouden vrouwen, van wie de oudste de auto bestuurde, zijn de eerste vrouwelijke verdachten in de zaak rond het Hofstadnetwerk. Terreurdeskundige Glenn Schoen stelde woensdag tijdens een conferentie in Scheveningen over nationale veiligheid dat vrouwen de komende jaren in de hele wereld een belangrijker rol gaan spelen bij terroristische activiteiten.

Jihad

Hij baseert die verwachting onder meer op websites en propagandamateriaal van het terreurnetwerk al-Qaeda. Daarin worden steeds vaker oproepen gedaan aan vrouwen om een bijdrage te leveren aan de jihad, ook in logistieke en operationele zin.

El F. en zijn vrouwelijke medeverdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.