DEN HAAG - Winkeldieven en overlastgevers die in herhaling vallen, lopen na de zomer de kans in geen enkele winkel in de Haagse binnenstad meer welkom te zijn. De winkeliers willen het winkelverbod, waarmee zij de afgelopen maanden in een deel van de stad experimenteerden, uitbreiden. Dat liet de gemeente Den Haag donderdag weten.

Tijdens de proef van drie maanden op de Grote Markt en de Grote Marktstraat is het collectief winkelverbod 110 keer uitgereikt. Met één verbod worden zo winkeldieven uit meerdere winkels geweerd.

Huisvredebreuk

Eerst krijgt de overtreder een waarschuwing. Als een winkelier zo iemand voor de tweede keer betrapt, kan deze een winkelverbod opleggen voor een jaar. Komt de dief/overlastgever toch weer in een van de deelnemend winkels, dan kan een winkeleigenaar aangifte doen van huisvredebreuk.

Geld

Het collectief winkelverbod werd de afgelopen drie maanden slechts twee keer overtreden, meldde de gemeente. Den Haag noemt het middel succesvol omdat het er blijkbaar voor zorgt dat overtreders wegblijven uit winkels waar ze gepakt zijn. Handige bijkomstigheid is volgens de gemeente dat winkeliers niet veel tijd en geld kwijt zijn aan deze aanpak.