SAN FRANCISCO - De gouverneur van Californië heeft dinsdag opdracht gegeven tot een verscherpte bewaking van de monumentale Golden Gate Bridge in San Francisco naar aanleiding van de arrestatie eerder op de dag in Spanje van drie mannen die mogelijk lid zijn van het terreurnetwerk al-Qaeda. Een van de opgepakte mannen beschikte over videopnames van de brug.

Een speciale adviseur van gouverneur Gray Davis van Californië zei dat het aantal mensen dat belast is met de bewaking van de brug is verdubbeld. Verder zei hij dat er binnen een uur leden van de Californische nationle garde en andere veiligheidsmedewerkers bij de Golden Gate Bridge kunnen zijn als dat nodig is.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes maakte dinsdag bekend dat in Madrid en de oostelijke stad Castellon drie mannen zijn gearresteerd die ervan worden verdacht lid te zijn van al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden. De autoriteiten namen onder meer videomateriaal in beslag.

De bewindsman zei dat de verdachten van Syrische herkomst waren en dat een van hen "duidelijk betrokken was bij de financiële infrastructuur van al-Qaeda".

Acebes zei dat 'extreem belangrijk' materiaal in beslag was genomen waaronder drie videobanden met daarop gebouwen en monumenten in de Verenigde Staten. Twee andere video's bevatten beelden van ,,extreem geweld'' in de opstandige Russische republiek Tsjetsjenië als ook scènes van trainingen van terroristen.