APELDOORN - Is het een poema, of toch niet? Foto's die de stichting Pantera donderdag openbaar maakte, laten een katachtige in een veld zien, nauwelijks meer dan een donkere vlek in het groen. Omdat de jongste meldingen van poema-waarnemingen uit de omgeving van Apeldoorn zijn gekomen, is de speurtocht vanuit Ede daar naartoe verplaatst.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Het katachtige dier is woensdagochtend voor het laatst gezien - Marc Koot


Het dier zou gesignaleerd zijn in de buurt van Apeldoorn

Volgens Pantera zou het dier vermoedelijk een kruising zijn tussen een poema en jaguar. Het dier zou gesignaleerd zijn in de buurt van Apeldoorn, ten noorden van de snelweg A12 en ten oosten en westen van de A50. Medewerkers van roofdierenopvang Pantera zetten de komende dagen hun zoektocht naar de poema voort. Waar de foto's van het dier zijn genomen, maakte Pantera niet bekend, om te voorkomen dat mensen massaal naar die plaats komen. De opvallendste melding van een waarneming kwam afgelopen zaterdag van een boswachter die het beest met een haas in zijn bek zag lopen. De foto's zijn woensdagochtend genomen toen het dier voor het laatst is waargenomen.


Op de vage beelden is te zien hoe een katachtig dier door een groen veld loopt - Marc Koot

Het gebied waarin de katachtige de afgelopen twee weken is gesignaleerd, ligt op de Veluwe, ten noorden van de Rijksweg A12. Inmiddels houdt de katachtige zich redelijk dicht bij de stad Apeldoorn op, meldde Pantera-directeur A. van der Valk donderdag.

De gemeente heeft geen termijn gesteld aan de speurtocht, bleek donderdag tijdens een persconferentie van Apeldoorn en Pantera. Een week geleden kregen de roofdierspecialisten van de burgemeester van Ede het groene licht voor een speurtocht naar de poema. Daarvoor zochten politie, marechaussee en jagers.


Het jachtgeweer met verdovingspijl - Marc Koot

Volgens A. van der Valk van Pantera houdt het beest zich redelijk dichtbij de stad Apeldoorn op. "Er is geen gevaar voor mensen. Als je te dicht bij het dier komt, rent het weg. Gezien het gedrag van zit het hier mogelijk al jaren."

Doel is om het dier te verdoven en levend in handen te krijgen in plaats van het dood te schieten, zoals eerder de opzet was. Hoe Pantera precies te werk gaat, maakte Van der Valk niet bekend, onder meer "om de rust te bewaren". Van der Valk acht de kans zeer reëel dat ze de katachtige vangen. Ouwehands Dierenpark in Rhenen wil zich over het beest te willen ontfermen.


Het katachtig dier is mogelijk een kruising tussen een poema en jaguar

Pantera probeert het dier te vangen met een verdovingsgeweer en het levend in handen te krijgen. Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft al eerder aangegeven zich over het beest te willen ontfermen.


Voorzitter Pantera toont foto's katachtig dier - Marc Koot

Huiskat

Directeur K. Brouwer van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen steekt er zijn hand niet voor in het vuur dat het dier op de foto's een poema is. "Dit kan net zo goed een huiskat zijn." De digitale foto's zijn van lage kwaliteit en van grote afstand genomen. "Overigens vind ik het vreemd dat, als dit een poema is, hij zo door een open veld loopt op klaarlichte dag. Maar het kan, als ze 'm hebben gelokt bijvoorbeeld", aldus Brouwer. Pantera stelt de plaatjes bewust onscherp te hebben gehouden om herkenbaarheid van de vindplaats te voorkomen.


De foto's... - Marc Koot

Waar de katachtige vandaan komt is vooralsnog een raadsel. Het zou kunnen gaan om degene waarop een aantal jaar geleden in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel vergeefs jacht op is gemaakt. Volgens Van der Valk gaat het echter niet om hetzelfde dier.

Mogelijk is hij van een particulier, maar tot nu toe heeft niemand zich gemeld. Uit een Nederlandse dierentuin is het dier niet ontsnapt. Voor mensen en huisdieren is de poema vooralsnog geen gevaar geweest. Tot nu toe zijn alleen sporen van de grote kat gevonden en een hertenkarkas dat door een roofdier was aangevreten.


De gemeente heeft geen termijn gesteld aan de speurtocht - Marc Koot