DEN HAAG - Honden en warm weer is geen goede combinatie. Zeker niet wanneer een hond in de brandende zon in een auto wordt achtergelaten. De Hondenbescherming probeert hondenbezitters aan het verstand te krijgen dat dat voor een hond al binnen een paar minuten dodelijk kan zijn. De organisatie stuurt in de zomermaanden extra inspecteurs op pad om de onfortuinlijke dieren uit de auto's van hun baas te bevrijden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Hondenbescherming krijgt in de zomer regelmatig meldingen over honden die langdurig in een auto worden achtergelaten. "Om hoeveel dieren het jaarlijks gaat is moeilijk te zeggen", aldus directeur J. de Wit van de dienst. Hoeveel dieren overlijden na een warme zomerdag is evenmin bekend. "Maar in de meeste gevallen levert het in ieder geval ernstige, blijvende schade op."

Onomkeerbare coma

Het probleem is dat honden niet zweten, legt De Wit uit. Een hond moet de warmte kwijt zien te raken door te hijgen en via zijn voetzolen. Ook wordt hondenbloed door de warmte dik en stroperig, wat al snel leidt tot een onomkeerbare coma.

De medewerkers van de Hondenbescherming delen de komende maanden op parkeerplaatsen en bij stranden folders uit, in de hoop dat niemand zijn viervoeter nog achterlaat in een hete auto.