DEN HAAG - Het CDA wil op de korte termijn meer gebruikmaken van kernenergie. De centrale in Borssele moet openblijven en de partij houdt de mogelijkheid open om zelfs nieuwe kerncentrales te bouwen. Als voorwaarde geldt wel dat de huidige problemen met het verwerken van kernafval worden opgelost. Dat staat in een rapport dat een CDA-commissie donderdag presenteert, zei voorzitter T. Rietkerk op Radio 1.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De fossiele brandstoffen raken op en we moeten op weg naar duurzame energie", aldus Rietkerk. Op de lange termijn richt het CDA zich op het opwekken van energie uit bijvoorbeeld zonnecellen, biomassa of waterstoftanks. Op de korte termijn moeten volgens Rietkerk kernenergie en mogelijk aardgas "het gat vullen".

Problemen

De VVD is blij met het standpunt van het CDA over kernenergie. "Als VVD vinden wij al lang dat de problemen rond te groot zijn om kernenerie uit te sluiten," aldus donderdag Tweede-Kamerlid De Krom.

Het gaat hem er niet alleen om dat bij kernenergie niet het broeikasgas CO2 vrijkomt, maar ook om de schaarste van energie die hoge prijzen tot gevolg heeft. De Krom noemt het positief dat de discussie over kernenergie op gang komt.