PARAMARIBO - Ernstig zieke Surinamers die niet in eigen land behandeld kunnen worden, zullen voortaan bij voorkeur naar Colombia in plaats van naar Nederland worden gezonden. Dat heeft het Surinaamse Staatsziekenfonds SZF woensdag bekendgemaakt.

"De medische hulpverlening is in Colombia 75 procent goedkoper dan in Nederland en de kwaliteit van de zorg is gelijk of zelfs beter", zegt SZF - directeur H. Ramdhani.

Op basis van een sectorplan voor de gezondheidszorg dat Nederland en Suriname maakten, heeft het SZF een budget van twee miljoen euro voor twee jaar. Voor dit bedrag kunnen ongeveer honderd Surinamers topklinische hulp krijgen in Nederland. Dat aantal patiënten wordt door het inschakelen van ziekenhuizen in het Colombiaanse Bogotá op 350 gebracht. "Een enorme vooruitgang", zegt de zorgverzekeraar.

Patiënten

Het gaat voornamelijk om patiënten die lijden aan kanker, hart- en oogziekten. Om de twee weken zal een groep van acht tot twaalf patiënten naar Colombia vertrekken, nadat de Surinaamse Geneeskundige Commissie daartoe heeft besloten.

Leden van de Vereniging van Medici in Suriname, VMS, hebben ziekenhuizen in Bogotá bezocht. Ze hebben er alle vertrouwen in dat hun patiënten een behandeling van topkwaliteit zullen krijgen.