DEN HELDER/LONDEN - Vijf inzittenden van een helikopter zijn dinsdagavond omgekomen, nadat het toestel waarin ze zaten was neergestort voor de oostkust van Engeland. De zes andere inzittenden worden nog vermist.

De Britse omroep BBC meldde dat negen werknemers van oliemaatschappij Shell en twee bemanningsleden zich aan boord van het toestel bevonden. Reddingswerkers hebben de vijf lichamen opgevist. Die worden overgebracht naar het booreiland Santa Fe Monarch.

Volgens de Kustwacht in Den Helder is het toestel op 60 kilometer ten noordoosten van de havenplaats Great Yarmouth (in het graafschap Norfolk) verongelukt. De helikopter was van het type Sikorsky S-76A en werd geëxploiteerd door de firma Bristow. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het vervoeren van mensen van en naar olieboorplatforms in de Noordzee.

Een woordvoerder van Shell zei dat het helikopterongeluk zich voordeed bij olieveld Leman. Shell exploiteert dit olieveld in de Noordzee samen met Exxon-Mobil.

De Britse Kustwacht zoekt met een aantal helikopters en schepen naar de zes vermisten. Over de oorzaak van het ongeluk kon de Britse Kustwacht nog geen mededelingen doen. De weersomstandigheden waren goed.