DEN HAAG - Nu de LPF dinsdag ook haar ministers en staatssecretarissen heeft geleverd, kan formateur en beoogd premier Balkenende vanaf woensdag alle kandidaat-bewindslieden van zijn regering ontvangen. Maandag volgt dan waarschijnlijk de beëdiging van het kabinet-Balkenende door koningin Beatrix.

Helft van buiten Haagse politiek

Omdat CDA en VVD eerder al hun kandidatenlijstje rond hadden voor het kabinet-Balkenende, zijn nu alle beoogde ministers en staatssecretarissen bekend. De helft komt van buiten de Haagse politiek. Opvallend aan de nieuwe ministersploeg is het geringe aantal vrouwen, welgeteld één: CDA'er Van der Hoeven op Onderwijs. Daarnaast hebben van de 28 bewindslieden er slechts drie kabinetservaring, namelijk de VVD'ers Korthals, Remkes en Hoogervorst.

LPF-leider Herben kon dinsdagmiddag als laatste 'met trots' zijn kabinetsploeg presenteren. Die bestaat vooral uit mannelijke vijftigers die eerder aanhanger waren van CDA of VVD. Voor de prominente en door de LPF vurig gewenste ministerspost voor Vreemdelingenbeleid en Integratie schuift de partij advocaat en oud-hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Hilbrand Nawijn naar voren. De voormalige CDA'er heeft jarenlang op het ministerie van Justitie gewerkt. Zijn post wordt bij dat ministerie ondergebracht. Opmerkelijk is dat Nawijn zich vorige week nog cynisch uitliet over de nieuwe ministerspost, die hij nu zelf gaat invullen.

Topman Arcade Benelux naar Economische Zaken

Voor Economische Zaken heeft de LPF oud-topman Herman Heinsbroek van Arcade Benelux. De multimiljonair verkocht in 1995 zijn bedrijf aan Wegener en was op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Voor het ministerschap van Verkeer en Waterstaat schoof de LPF dinsdag binnenvaart-ondernemer Roelf de Boer naar voren. Hij was nog maar net voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel. Eerder was al bekend dat hoogleraar economie Bomhoff namens de LPF naar VWS gaat. Hij wordt ook vice-premier.

Ook de vijf staatssecretarissen die de LPF zal leveren, zijn bekend. Landbouw gaat naar Berend Jan Odink, nu werkzaam als secretaris bij het Productschap Vee en Vlees. Advocaat Cees van Leeuwen wordt staatssecretaris van Cultuur en Media. Hij is al nauw betrokken bij de LPF. Na de bestuurscrisis kreeg hij de opdracht samen met vastgoedondernemer Ed Maas in de partij orde op zaken te stellen.

Drie staatssecretariaten vulde de LPF al eerder in. Fiscaal-econoom Stefan van Eijck, rechterhand van Herben tijdens de formatie, krijgt Financiën en de voormalige Rotterdams korpschef Rob Hessing komt op Binnenlandse Zaken. Tweede-Kamerlid Philomena Bijlhout wordt staatssecretaris van Emancipatie- en Familiezaken. Zij is de eerste allochtone bewindsvrouw. Bijlhout, van Surinaamse afkomst, is het enige lid van de LPF-fractie die de stap naar de regering maakt.

De zoektocht naar bewindslieden die de LPF dinsdag afrondde, ging niet over rozen. Een groot aantal kandidaten zoals de vervoerseconoom Roos, mede-LPF-oprichter De Booij en ex-hoofdofficier van Justitie Wabeke vielen op het laatste moment af. De laatste dagen was het in de LPF-vleugel van het Tweede-Kamergebouw dan ook een komen en gaan van sollicitanten en een heen en weer geloop van druk telefonerende LPF'ers.

"We verwachten resultaten"

LPF-leider Herben zei dinsdag dat zijn kandidaat-ministers en -staatssecretarissen "de vergelijking met de bewindspersonen die het CDA en de VVD leveren met glans doorstaan". Desalniettemin krijgen de bewindslieden geen carte blanche: "We gaan onze eigen ministers kritisch volgen. We verwachten resultaten."

Maar één vrouw

De partijleider vindt het jammer dat er maar één vrouw bij de negen bewindslieden zit. Ook voor de ministerspost van Integratie en Immigratie had de LPF in eerste instantie een vrouwelijke kandidaat. Nadat die baan verzwaard werd met Vreemdelingenbeleid en onder Justitie werd ondergebracht, drong formateur Balkenende er echter bij Herben op aan om een goede jurist te leveren.