ROTTERDAM/LONDEN - De politie in Londen heeft woensdagmiddag een 32-jarige Nederlander opgepakt. De man wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, de zogeheten Hofstadgroep, zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De Nederlandse justitie heeft de Britse autoriteiten om de arrestatie verzocht.

De man kwam in beeld bij politie en justitie in een Zeeuws onderzoek naar mensensmokkel. Het landelijk parket doet in het belang van het onderzoek vooralsnog geen verdere mededelingen over de zaak.

Scotland Yard

Volgens een verklaring van Scotland Yard in Londen wordt de Nederlander verdacht van het werven van mensen voor terroristische activiteiten. Ook zou de verdachte in verband worden gebracht met vuurwapens en vervalste documenten. Het landelijk parket in Nederland kan dat niet bevestigen.

De man is overgebracht naar een politiebureau in Londen en wordt donderdag voorgeleid.

Hofstadgroep

Het justitieel onderzoek naar het terreurnetwerk de Hofstadgroep is na de moord op cineast Theo van Gogh in november vorig jaar in een stroomversnelling geraakt. Het strafproces tegen een aantal vermoedelijke leden verkeert nog in de voorfase en zal waarschijnlijk komend najaar pas echt goed op gang komen. De groep heeft volgens het OM het oogmerk gehad aanslagen te plegen op Nederlandse overheidsdoelen en op onder anderen de parlementariërs Hirsi Ali en Wilders.

Mohammed B.

Mohammed B. staat op 12 en 13 juli in Amsterdam terecht voor onder meer de moord op Van Gogh. Het OM dicht hem tevens een centrale rol toe in de Hofstadgroep. Leden van het netwerk stonden in contact met hem en bezochten bijeenkomsten in B.'s woning in Amsterdam.

De meest recente aanhouding in de Hofstadzaak dateert van twee weken geleden. De nationale recherche arresteerde toen een 47-jarige man in Amsterdam. Hij zit nog vast.