MADRID - Rond Perejil, het kleine Spaanse eilandje dat sinds vorige week door Marokko bezet wordt gehouden, lijkt nog geen oplossing in zicht. Spanje besloot dinsdag een vijfde marineschip naar het gebied te sturen.

'Observatiepost'

Beide landen voerden dinsdag wel telefonisch overleg over de kwestie. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Palacio had vier gesprekken met haar Marokkaanse ambtgenoot Benaissa. Beide landen zeggen aan een diplomatieke oplossing de voorkeur te geven. Zowel de Europese Unie als de NAVO ondersteunt Spanje en vinden dat Marokko de 'observatiepost' op het rotsachtige eiland moet weghalen. Vorige week zette Marokko met twaalf man voet aan wal op het eilandje, dat de omvang heeft van enkele voetbalvelden. Dat aantal is inmiddels tot zes teruggebracht.

Eerder stuurde Spanje al vier schepen naar het gebied om twee Spaanse enclaves in Marokko te beschermen. Spanje heeft de soevereiniteit over deze enclaves, maar Marokko vindt dat de Spanjaarden op het onbewoonde Perejil niets te zoeken hebben. Marokko zegt het eilandje te hebben bezet om terrorisme en illegale immigratie in de Straat van Gibraltar tegen te gaan.