ZOETERMEER - De vakbonden leggen volgende week woensdag waarschijnlijk het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht plat. Zij nemen hiermee een nieuwe stap in hun protest tegen de vastgelopen CAO-onderhandelingen voor gemeenteambtenaren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een woordvoerder van Abvakabo FNV is "de kans heel groot" dat de bonden de staking doorzetten. De vakbonden nemen donderdag een definitieve beslissing. Dan wordt ook bekend of tram, bus en metro in de drie grote steden 24 uur lang stil zal liggen.

Het openbaar vervoer in Den Haag zal niet staken. Medewerkers van het vervoersbedrijf HTM vallen namelijk niet onder de CAO voor gemeenteambtenaren. Het vervoerspersoneel in de gemeenten Nijmegen, Groningen en Maastricht vallen wel onder deze CAO maar ook zij zullen het werk volgende week woensdag niet neerleggen.

Veteranendag

De eerste Nederlandse Veteranendag zal hoogstwaarschijnlijk veel hinder ondervinden van de staking. De organisatie is dan ook niet blij met de actie. Het verwacht dat ongeveer 7000 veteranen naar een show in het Rotterdamse Ahoy zullen komen. "We kijken nog of er alternatieve mogelijkheden zijn om bij Ahoy' te komen", aldus de woordvoerder.

De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen. Nederland telt er ruim 150.000, van de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot militairen die zijn ingezet bij vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Irak.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat reizigers last hebben van verstoorde arbeidsverhoudingen. Vorige week vrijdag zorgde een CAO-conflict in een andere sector ervoor dat er de hele dag geen treinen reden. Het personeel van spoorbeheerder ProRail keerde zich daarmee tegen het loonbod van hun werkgever.

Ruzie

Verder heeft het openbaar vervoer in de steden al eerder last gehad van ruzie tussen werknemers en hun werkgever. Zo hielden werknemers van de vervoersmaatschappijen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht begin deze maand korte en langere werkonderbrekingen.

Het CAO-conflict bij het gemeentepersoneel draait vooral om het functioneel leeftijdsontslag. Volgens die regeling moeten ambtenaren met zwaar lichamelijk werk tussen hun 55e en 60e verplicht met pensioen. De werkgevers willen daarvan af. Ook over de lonen kunnen bonden en werkgever het niet eens worden.

Ambulances

Ook de gemeentelijke ambulancediensten staken. De ambulancediensten van de regio's Amsterdam, Utrecht en Hollands Midden (met onder andere Leiden en Gouda) draaien volgende week woensdag zondagsdiensten. Dat heeft vakbond CNV Publieke Zaak woensdag gezegd. Met de actie protesteert het personeel tegen het conflict in de CAO voor gemeentepersoneel.

Het personeel van de ambulancediensten is vooral boos over het voorstel van de gemeenten om het zogeheten functioneel leeftijdsontslag (FPO) af te schaffen. Met die regeling moeten ambtenaren met zwaar lichamelijk werk tussen hun 55e en 60e verplicht met pensioen. Daarnaast kunnen de bonden en de gemeenten het niet eens worden over de verhoging van de lonen.