UTRECHT/DEN HAAG - De treindienstleiders van spoorbeheerder ProRail, die het treinverkeer regelen, komen onder steeds grotere druk te staan. Dit komt door de vele werkzaamheden aan het spoor. Vooral in de Randstad is de druk sinds begin dit jaar aanzienlijk toegenomen.

Dat heeft minister Peijs van Verkeer in een woensdag verzonden brief aan de Tweede Kamer geschreven. Ze reageert hiermee op berichten van een aantal anonieme ProRail-medewerkers op een website van FNV Bondgenoten. Zij beklagen zich over de toegenomen werkdruk. Daardoor zou het spoor onveiliger worden omdat de kans op fouten is toegenomen.

Bij ProRail zijn "geen verontrustende signalen over de werkdruk" bekend, schrijft Peijs. Wel neemt de spoorbeheerder maatregelen om op de korte termijn de werkdruk te verlichten.

FNV Bondgenoten heeft de website, met de naam Door het oog van de naald, opgericht uit bezorgdheid over de vele (bijna)ongelukken. Directe aanleiding was een bijna-ongeval tussen een intercity en een stoptrein bij Moordrecht, aldus de bond. "Door alert optreden van de machinist kon er een ramp worden voorkomen."