WASHINGTON - Een Amerikaans spionagevliegtuig van het type U-2 is in Zuidwest-Azië neergestort. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag. Het Pentagon wil de plaats of de omstandigheden van de crash niet bekendmaken. Volgens een verklaring van de luchtmacht is de oorzaak nog onduidelijk evenals het lot van de piloot.

De U-2 doet al meer dan vijftig jaar dienst in de Amerikaanse luchtmacht. Het toestel vliegt op grote hoogte tijdens verkennings- en spionagemissies. Het lange slanke vliegtuig met een spanwijdte van 30,5 meter kan tot op een hoogte van 27 kilometer vliegen. De piloot moet dan een ruimtepak dragen. Het toestel stortte dinsdagavond laat neer, aldus de BBC.

De U-2 kreeg internationale bekendheid tijdens de Koude Oorlog. Op 1 mei 1960 schoot de Sovjet-Unie het toestel neer tijdens een spionagemissie boven zijn grondgebied. De Amerikaanse president Eisenhower ontkende in eerste instantie het incident, maar moest die verklaring intrekken toen de piloot van de U-2, Gary Powers, op de Sovjet-televisie werd getoond. Powers kreeg tien jaar cel, maar kwam in 1962 vrij tijdens een spionageruil tussen Washington en Moskou.