EE - De politie heeft toch een zogenoemd Scenarioteam Zedenzaken samengesteld om de onrust over het vermeende seksueel misbruik van drie meisjes in Ee op te vangen. Maandag zei de politie nog zo'n team niet nodig te vinden.

"Mede door de grote maatschappelijke onrust zijn we tot nieuw inzicht gekomen", zei een woordvoerder woensdag.

Maandag maakte de politie bekend dat twee jongens van tien en twaalf jaar uit het Friese dorpje worden verdacht van seksueel misbruik van drie meisjes van vier tot en met negen jaar.

Opvang

Een scenarioteam gaat aan de slag bij zedenzaken van grote omvang die maatschappelijke onrust veroorzaken. De politie bepaalt of het er komt. Verscheidene instanties kunnen erin vertegenwoordigd zijn. In Ee zijn dat behalve de politie het Openbaar Ministerie, de GGD, maatschappelijk werk, de gemeente Dongeradeel, waaronder Ee valt, en de Kinderbescherming. Het regelt de opvang van betrokkenen bij zowel de daders als de slachtoffers.

Maandag zei de politie nog geen scenarioteam in te zetten, omdat het geval in Ee daarvoor niet groot genoeg was. "Groot is een relatief begrip", vond de politiewoordvoerder woensdag. De aanhoudende onrust in het dorp en de media-aandacht hebben het standpunt van de politie veranderd.

Geruchtencircuit

Inwoners van Ee klaagden de afgelopen dagen dat vooral de informatievoorziening onvoldoende was. Daardoor is het geruchtencircuit op volle toeren gaan draaien.