BRUSSEL - In Brussel is woensdag een eendaagse internationale conferentie over de politieke en economische toekomst van Irak begonnen. Op de bijeenkomst zijn bewindslieden en functionarissen uit 85 landen vertegenwoordigd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De conferentie, waar ook secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties aanwezig is, staat onder gemeenschappelijk voorzitterschap van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Irak zal op de top een uiteenzetting geven van de plannen voor de wederopbouw van het land.

De organisatoren zeggen nadrukkelijk dat de conferentie niet bedoeld is als donorconferentie. Desondanks drong de Iraakse sjiitische premier Ibrahim al-Jaafari aan het begin van de bijeenkomst er bij de aanwezige landen op aan hun hulpbeloftes ook daadwerkelijk na te komen.

Wederopbouw

De Iraakse premier kreeg steun van Annan. Hij riep de aanwezige landen op hun woorden met daden te ondersteunen. Zij moeten "gewone Irakezen" verzekeren dat zij hen "niet in de steek laten". Hij riep de Irakezen op hun verschillen opzij te zetten bij de wederopopbouw.

Volgens de Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken moeten de deelnemers Bagdad op drie fronten helpen. Irak heeft volgens haar hulp nodig bij de politieke hervormingen, de verbetering van de veiligheidssituatie en de liberalisering van de economie.

Centrale rol

De Luxemburgse minister Jean Asselborn van Buitenlandse Zaken pleitte namens de Europese Unie voor een "werkelijk centrale rol" voor de VN in Irak. Hij zit de conferentie samen voor met Rice. De bijeenkomst wordt ook gezien als het definitieve einde van de meningsverschillen tussen enkele EU-landen en de VS over de oorlog in Irak.