JERUZALEM - Israël hervat zijn politiek van liquidaties van radicale Palestijnen. Dinsdag probeerde het leger een lid van de Islamitische Jihad te doden bij Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook, meldde de krant Yedioth Ahronot een dag later. Het ging om de eerste moordpoging sinds de Israëlisch-Palestijnse top in Sharm el-Sheikh in februari.

Voor de aanslag van dinsdag zette Jeruzalem een gevechstvliegtuig in. Twee raketten werden afgevuurd maar misten doel. Bij de aanval raakte niemand gewond, aldus ooggetuigen.

Jihad

De Islamitische Jihad voert sinds een aantal weken weer aanvallen uit met mortieren en geïmproviseerde raketten op Israëlische nederzettingen in de bezette Gazastrook en op plaatsen in het zuiden van Israël. Volgens de groep zijn het vergeldingsacties voor Israëlische arrestaties van Jihad-leiders op de Westelijke Jordaanoever.

Het nieuwe Israëlische beleid is het gevolg van het besluit van de Islamitische Jihad om zich niet langer te houden aan een de facto bestand met Israël. "Iedereen van wie wij weten dat hij aangesloten is bij deze organisatie, is een legitiem doelwit", zei de Israëlische luitenant-kolonel Erez Winner tegen het dagblad Haaretz. Minister Gideon Ezra stelde volgens Reuters op de Legerradio dat "alle mogelijkheden om de organisatie te neutraliseren relevant en mogelijk zijn".

Aanvallen

De Israëlische strijdkrachten willen ook gaan optreden tegen Palestijnen die assisteren bij het uitvoeren van aanvallen. Daarbij worden operaties in het door de Palestijnen bestuurde Tulkarm niet uitgesloten. De Islamitische Jihad is vooral sterk vertegenwoordigd in dorpen rond deze stad op de Westoever alsook in Jenin en Bethlehem. Israël pakte in de nacht van maandag op dinsdag meer dan vijftig leden van de Jihad op.

Israëlische militairen hebben meer de vrije hand gekregen in acties tegen strijders van de Islamitische Jihad. Maar chefstaf luitenant-generaal Dan Halutz impliceerde tegen Yedioth Ahronot dat de acties terughoudend moeten zijn. "Wij komen niet om te doden en te vernietigen, maar om te vangen en vast te zetten zodat zij niet in staat zijn om terreur tegen onze burgers te plegen", aldus Halutz.

Abbas

De Israëlische regering stelt dat de Palestijnse Autoriteit te weinig onderneemt tegen radicale Palestijnse groepen. De Palestijnse leider Abbas probeert de partijen te overtuigen het geweld op te geven. Abbas wil hen neutraliseren door de gewapende vleugels van de organisaties te integreren in het Palestijnse veiligheidsapparaat. Palestijnen zeggen dat een harde aanpak zou kunnen leiden tot een burgeroorlog.

Vóór het in februari afgesproken bestand schakelde Israël regelmatig leiders uit van radicale Palestijnse organisaties zoals Hamas, Islamitische Jihad en de al-Aqsa Martelaren Brigades. Zo liquideerde Israël vorig jaar onder meer bijna de hele top van Hamas in de Gazastrook (sjeik Ahmed Yassin en Abdel Aziz al-Rantissi).