ULRUM - Een 17-jarig meisje uit Ulrum (Groningen) heeft zeven keer valse aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling door bewoners van een asielzoekerscentrum in haar dorp. Dat maakt de politie dinsdag bekend.

In maart deed het meisje voor het eerst aangifte van bedreiging. Ze gaf aan dat de dader vermoedelijk in het azc in Ulrum woonde. In drie maanden tijd deed het meisje volgens de politie zeven keer aangifte, telkens omschreef zij de dader als mogelijke bewoner van dat centrum. Eenmaal gaf de 17-jarige aan te zijn gestoken door een asielzoeker.

"Een aantal keren hebben wij personen verhoord die aan de signalementen voldeden, maar steeds bleken de verhalen niet te kloppen", aldus de politie. Vorige week confronteerde de politie het meisje met de opvallende resultaten uit het onderzoek, waarop zij uiteindelijk bekende dat haar aangiften vals zijn.

Grote onrust

In april ontstond grote onrust in het Groningse dorp. Een groep jongeren vond dat het te lang duurde voordat de daders werden gepakt, en dreigde het heft in eigen hand te nemen. Verschillende keren konden politie en mobiele eenheid de groep maar met moeite bij het azc vandaan houden, waar zij zelf de vermeende daders wilde opzoeken.

Maandag hielden de gemeente De Marne en de politie een bijeenkomst om de jongeren op de hoogte te brengen van de resultaten uit onderzoek. "Iedereen reageerde heel verbaasd. Een aantal jongeren heeft zelfs zijn excuses aangeboden aan de politie", aldus een woordvoerder.

Proces-verbaal

Het is voor de politie volstrekt onduidelijk waarom het meisje de mishandeling en bedreiging verzon. "Ook zijzelf heeft daar geen antwoord op kunnen geven". Van racistische motieven is volgens de politie geen sprake. Het meisje is inmiddels opgenomen in een hulpverleningstraject van de jeugdzorg. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.