DEN HAAG - De LPF heeft de ploeg ministers en staatssecretarissen voor het kabinet-Balkenende rond. Fractievoorzitter Herben heeft de namen dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Het CDA en de VVD waren al enkele dagen klaar. "De ploeg is compleet. We kunnen de vergelijking met de bewindspersonen die het CDA en de VVD leveren met glans doorstaan", aldus Herben.

Oud-directeur H. Nawijn van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal voor de LPF de nieuwe ministerspost van Vreemdelingenbeleid en Integratie gaan bekleden. De voormalige CDA'er heeft jarenlang op het ministerie van Justitie gewerkt. Zijn post wordt bij dat ministerie ondergebracht.

LPF-minister van Economische Zaken wordt oud-topman H. Heinsbroek van entertainmentconcern Arcade. Voorzitter R. de Boer van de Kamer van Koophandel in Rotterdam zal namens de LPF het ministerschap van Verkeer en Waterstaat op zich nemen. Langer bekend was al dat Nijenrode-econoom Bomhoff minister van Volksgezondheid en tevens vice-premier namens de LPF wordt.

Ook de vijf staatssecretarissen die de LPF zal leveren, zijn nu bekend. Landbouw gaat naar B. Odink, nu werkzaam als secretaris bij het Productschap Vee en Vlees. Advocaat C. van Leeuwen wordt staatssecretaris van Cultuur en Media. Hij is al nauw betrokken bij de LPF. Na de bestuurscrisis kreeg hij de opdracht samen met vastgoedondernemer Ed Maas in de partij orde op zaken te stellen. Drie staatssecretariaten vulde de LPF al eerder in.

Fiscaal-econoom S. van Eijck, rechterhand van Herben tijdens de formatie, krijgt Financiën en de voormalige Rotterdams korpschef Hessing komt op Binnenlandse Zaken. Tweede-Kamerlid Bijlhout wordt staatssecretaris van Emancipatie- en Familiezaken. Zij is de eerste allochtone bewindspersoon. Bijlhout, van Surinaamse afkomst, is het enige lid van de LPF-fractie die de stap naar het kabinet maakt.