MADRID - De Spaanse aanklager Pedro Rubira heeft dinsdag celstraffen van 74.337 jaar geëist tegen drie radicale moslims die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

De eisen tegen het trio waren aanvankelijk lager, maar Rubira verhoogde dat voor elk van de verdachten met 11.825 jaar, ondat het aantal dodelijke slachtoffers van de terreuracties naar boven is bijgesteld.

Dat heeft het Spaanse persbureau Europapress gemeld op gezag van justitie. Een van de drie verdachten die rekening moet houden met een veroordeling tot bijna 75.000 jaar cel is de Syriër Imad Eddin Barakat Yarkas, bijgenaamd Abu Dahdah. Hij zou de leider zijn van de Spaanse tak van het terreurnetwerk al-Qaeda. Ook tegen zijn rechterhand Driss Chebli en Ghasoub al-Abrash is 74.337 jaar geëist Tegen de drie waren aanvankelijk celstraffen van ruim 60.000 jaar geëist, namelijk 25 jaar voor ieder slachtoffer van de terreuracties van 11 september. In eerste instantie werd uitgegaan van 2500 slachtoffers. Dit aantal is bijgesteld tot 2973.

Abu Dahdah werd eind 2001 gearresteerd. Hij zou een Spaanse terroristische cel hebben geleid, die logististieke steun verleende aan de plegers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Het proces in Spanje tegen Abu Dahdah, Chebli, al-Abrash en 21 andere verdachten van terrorisme begon in april. Tegen de medeverdachten van het trio zijn lagere straffen geëist.