BEIROET - Een Libanese politicus is dinsdag omgekomen door een aanslag met een autobom in de hoofdstad Beiroet. Volgens de politie gaat het gaat om George Hawi, de ex-leider van de communistische partij in Libanon. Hij stond bekend als anti-Syrisch.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De bom ontplofte toen de Mercedes met Hawi door een volkswijk in het westen van Beiroet reed. De explosieven zaten vermoedelijk onder de passagiersstoel van Hawi verstopt. "De auto bleef doorrijden en toen zag ik de chauffeur schreeuwend uit het voorruit klauteren", aldus een getuige.

Verkiezingen

De aanslag volgt op de overwinning van het anti-Syrische blok bij de parlementsverkiezingen die de afgelopen tijd in vier rondes in Libanon zijn gehouden. Het was de tweede moord op een anti-Syrisch persoon in Beiroet deze maand. Begin juni kwam de columnist Samir Qaseer door een aanslag met een autobom om.

Geschokt

Premier Najib Mikati zei dinsdag "geschokt" te zijn door de moord op Hawi. "Na iedere prestatie van de Libanese staat zien we dat er mensen zijn die de veiligheid willen bedreigen en dergelijke boodschappen sturen."

Hariri

Eerder dit jaar leidde de moord op ex-premier Rafik Hariri tot een politieke aardverschuiving in Libanon. Ook hij kwam om door een aanslag met een autobom. Onder zware druk trok Syrië zijn leger en veiligheidsdiensten uit het buurland terug. Bij de parlementsverkiezingen behaalde de beweging van de zoon van Hariri vervolgens een absolute meerderheid.