DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag velt dinsdag na 13.30 uur zijn vonnis in de zaak van de gedode peuter Savanna. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben Savanna's moeder Sonja de J. en haar man Mario B. het 3,5 jarige meisje zwaar mishandeld, zodat zij overleed. De rechtbank maakt bekend of zij de twee schuldig acht en of ze straf krijgen.

Officier van justitie I. Degeling stelt dat De J. en B. het kind en groot deel van haar leven hebben mishandeld. Ze zou zijn geslagen, opgesloten in kast, uitgescholden en als ze niet wilde ophouden met schreeuwen, kreeg ze een prop in haar mond geduwd. Ook zou Savanna stelselmatig te weinig te eten hebben gekregen. Toen Savanna vorig jaar op 20 september stierf, woog ze nog geen 11 kilo.

TBS

De moeder van Savanna moet van het OM drie jaar de gevangenis in en daarna gedwongen worden behandeld in een tbs-kliniek. Mario B. moet twee jaar de cel in en ook voor hem is gedwongen verpleging nodig, meent het OM. Aanklaagster Degeling vindt deze gevangenisstraffen toereikend, omdat de twee sterk verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum, waarin staat dat de verdachten zulke ernstige persoonlijkheidsstoornissen hebben dat zij niet helemaal wisten wat ze deden.

Kofferbak

De politie vond het lichaam van het kind bij toeval in de nacht van 20 op 21 september in de kofferbak van haar moeders auto. De agenten verwachtten in een natuurgebied bij Holten in Overijssel van doen te hebben met dieven, maar deden in plaats daarvan de lugubere vondst.