DEN HAAG - Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, is dinsdag onder medisch toezicht geplaatst. Hij is onderzocht door een arts van de Bijlmerbajes in Amsterdam waar hij verblijft.

De plaatsing onder medisch toezicht is volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie gebruikelijk in dit stadium van hongerstakingen.

De 32-jarige Van der G. weigert sinds vrijdag te eten. Hij protesteert daarmee tegen de nachtelijke verlichting en het permanente cameratoezicht in zijn cel.

Een toezegging van minister Korthals van Justitie dat de huidige camera's vervangen worden door infraroodapparatuur, zodat 's nachts het licht uit kan, was maandag voor Van der G. niet voldoende om zijn hongerstaking te beëindigen.

Vruchtensap

Van der G. drinkt volgens het ministerie wel vruchtensap en koffie en thee met suiker. Volgens zijn advocate B. Böhler gebruikt Van der G. ook kauwgom.

De Raad voor Strafrechtstoepassing buigt zich dinsdag opnieuw over de permanente observatie van Van der G. met camera's. Het gaat om beroepen van de advocaten van Van der G. tegen de situatie in de Forensische Observatie en Begeleidingsafdeling en het huis van bewaring Demersluis, waar de Harderwijker eerder zat opgesloten.

Omdat Korthals inmiddels met een maatregel van bestuur de mogelijkheden om verdachten en gedetineerden in hun cel te observeren heeft verruimd, heeft de uitkomst van deze procedure vermoedelijk geen gevolgen voor het huidige cameratoezicht.

/NIEUWSVolkert van der G. zet weigering om te eten door