UTRECHT - De spoorwegen hebben maandag veel last gehad van het warme weer. De spoorrails zetten door de hitte uit en daardoor lijkt het voor de systemen alsof er een trein op het spoor staat, legde een woordvoerder van ProRail maandagavond uit.

"De besturing van seinen en wissels wordt hierdoor bemoeilijkt." Met alle gevolgen van dien, want het treinverkeer was maandag uren ontregeld.

Fikse vertragingen

Zo waren er tot in de avond sein- en wisselstoringen tussen Dordrecht en Geldermalsen, Appingendam en Delfzijl en Nijverdal en Raalte. Diverse treinen reden niet en reizigers moesten rekening houden met fikse vertragingen.

Het treinverkeer van en naar Utrecht lag rond 18.00 uur een uur stil door verschillende storingen. Rond het centraal station stonden allemaal treinen die niet binnen konden rijden doordat er geen plek was. "Het was er al vol met vertraagde treinen", aldus een woordvoerder. Bovendien liepen mensen vertraging op tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe door een defecte goederentrein.

Defecte bovenleiding

De problemen op het traject Dordrecht - Den Haag HS waren maandagavond nog niet verholpen. "Het duurt nog tot het einde van de dienst, tot 02.00 uur ongeveer", aldus een woordvoerder. Ook had ProRail maandagavond de handen nog vol aan een defecte bovenleiding tussen Breukelen en Abcoude. "Het treinverkeer blijft beperkt tot 01.00 uur."