LUXEMBURG - Luxemburg gaat door met het referendum over de Europese grondwet op 10 juli. De regering heeft dat maandag besloten, aldus een woordvoerder. De EU-landen hadden donderdag nog besloten tot een pauze in de ratificatie van de Europese grondwet. Het staat landen echter vrij om toch over te gaan tot een referendum of stemming in het parlement.

Volgens recente opiniepeilingen is slechts een kleine meerderheid (55 procent) van Luxemburgers voor de grondwet, ondanks dat minstens een op de tien werknemers voor de EU-instellingen werkt.

Het referendum veroorzaakt veel discussie in het groothertogdom. Langs de wegen staan veel rode borden met 'Nee tegen de constitutie' en groene met 'Ja tegen de constitutie'. Premier Juncker heeft gedreigd af te treden als de circa 200.000 kiezers in Luxemburg de grondwet afwijzen.

Onder meer Denemarken, Ierland, Portugal en Tsjechië hebben hun besluit over de grondwet uitgesteld. De tekst is nu goedgekeurd door tien landen. Nederland en Frankrijk hebben het afgewezen en dertien landen moeten zich nog uitspreken. Het Luxemburgse parlement keurt het besluit van de regering dinsdag vrijwel zeker goed.