JERUZALEM/ALEXANDRIE - Egypte steunt het Israëlische plan dat ervoor moet zorgen dat de rust terugkeert op de Gazastrook. In ruil voor het staken van terreurdaden zal Jeruzalem de situatie in het Palestijnse gebied normaliseren, zo meldde de Israëlische krant Jediot Achronot dinsdag.

"De Gazastrook zal een test zijn voor de Palestijnen", aldus de Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer na zijn ontmoeting met de Egyptische president Mubarak. Als het plan werkt dan zal het ook in andere sectoren van de Palestijnse gebieden worden toegepast, zei Ben Eliezer.

Caïro stuurt zijn hoofd van de inlichtingendienst naar de Gazastrook om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van het plan en om te trachten de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te krijgen.

President Mubarak en Ben Eliezer blijven wel van mening verschillen over de toekomstige rol van de Palestijnse leider Arafat. De Israëlische minister verklaarde na afloop dat beide partijen het eens waren om het "probleem" van president Arafat te "omzeilen". Er wordt gezocht naar iemand die acceptabel is voor alle partijen, aldus Ben Eliezer.

Apart

President Mubarak zei tijdens een aparte persconferentie dat Egypte en Israël het niet eens zijn over Arafat, maar dat "een weg zal worden gezocht, zonder Arafat te beschadigen, om de (vredes)onderhandelingen weer op gang te brengen".

Ben Eliezer noemde Arafat "een man die in het verleden leeft". Hij heeft "de Palestijnen aan de rand van een catastrofe gebracht". De Palestijnse Autoriteit heeft volgens Ben Eliezer de situatie niet meer onder controle. Mubarak betitelde Arafat echter als "de vader van alle Palestijnen".

De Palestijnse president staat onder zware druk van Israël en de Verenigde Staten om op te stappen. Minister van Buitenlandse zaken Powell verklaarde dinsdag evenwel dat hij mogelijke plannen waarin Arafat als symbolische leider van de Palestijnen aanblijft, in overweging zal nemen.

Egypte en de andere Arabische staten blijven Arafat steunen en zeggen dat het Palestijnse volk zijn leiders moet kiezen of verwijderen.