EE - Twee jongens van tien en twaalf jaar uit Ee worden ervan verdacht drie meisjes van vier tot en met negen jaar seksueel te hebben misbruikt. Na een dagenlange geruchtenstroom zonder officiële informatie is dat maandag door de politie bevestigd.

Twee van de drie slachtoffertjes zijn inmiddels door specialisten verhoord. De politie maakt daar voorlopig uit op dat de verdachten de afgelopen jaren ontuchtige handelingen met de meisjes hebben verricht.

Maatschappelijk onrust

De zaak kwam enkele weken geleden al aan het licht. De politie hield de zaak aanvankelijk stil om maatschappelijk onrust te voorkomen. Nadat donderdag een informatieavond werd gehouden voor ouders van kinderen in Ee, werd de zaak echter toch publiek bekend in het Friese dorpje. De zaak kwam landelijk in het nieuws na een uitzending van het SBS-programma Actienieuws.

Vechtpartij

Volgens voorzitter T. Tanja van dorpsbelang Ee leidde dat zaterdag tot een vechtpartij. De politie bevestigt de schermutseling en daarbij een aanhouding, maar wil de relatie met het zedenmisdrijf niet leggen. Over de details van het seksueel misbruik wil de politie niets kwijt.

De twee verdachten zijn nog niet verhoord, maar dat gebeurt de komende dagen. Ook de ouders van de betrokken kinderen worden nog gehoord. Beide jongetjes zitten niet vast en gaan volgens de politie gewoon naar school. De school, de Christelijke Nationale School De Gearing, wil niet op de zaak reageren.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft al aangekondigd de twaalfjarige niet te gaan vervolgen. De tienjarige kan sowieso niet worden vervolgd, want dat is pas vanaf twaalf jaar mogelijk. Voor zowel de verdachten als de slachtoffertjes wordt een hulpverleningtraject opgezet vanuit het OM, de GGD, Maatschappelijk Werk, Slachtofferhulp en de politie.