De politie voert al geruime tijd actie voor een betere cao. Om de onderhandelingen kracht bij te zetten, voeren agenten ook actie. Waar zijn de komende tijd stakingen gepland?

Vrijdag 7 tot en met zondag 9 september: Er vindt geen toezicht door de politie plaats tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Vanaf een boot zullen agenten zichtbaar actievoeren. Enkel bij nood zijn agenten inzetbaar, laat de politie weten.

14 september tot 16 september: De politiebonden roepen politiemensen op om vanaf 14 september vanaf 18.00 uur uitsluitend spoedeisende zaken op te pakken. De actie duurt tot 16 september 23.59 uur. Volgens de bonden gaat het om de "heftigste cao-acties" ooit.

Eerdere acties bij Tweede Kamer en festivals

Woensdag 5 september: Invalswegen rond Amsterdam moeten het ontgelden. Agenten zullen tussen 8.00 en 12.00 uur het inkomende autoverkeer "op alle invalswegen van Amsterdam" op banners van de politie wijzen. Hierop valt te lezen: 'Betreden op eigen risico: Geen Politie'. De actie moet net als in Eindhoven een vertragende werking hebben.

Dinsdag 4 september: Er is geen persoonsbeveiliging door de politie tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Bonden roepen medewerkers op om die middag aanwezig te zijn bij een cao-informatiebijeenkomst.

Maandag 3 september: Tussen 7.00 en 10.00 uur voeren agenten actie rondom station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen het station enkel via speciale doorgangen betreden en verlaten.

In Apeldoorn zal minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) maandag, op weg naar de opening van het politieonderwijsjaar, "symbolisch staande worden gehouden en naar een controleplaats geleid worden". Daar wordt de minister opgewacht door actievoerders.

Zaterdag 1 september: Tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna Sittard worden agenten opgeroepen om zich niet te laten zien rond het Fortuna-stadion. De wedstrijd kan wel gewoon gespeeld worden. Het thuisspelende Fortuna Sittard moet zelf wel extra maatregelen nemen, zoals extra beveiligingsmensen en meer hekken.

Woensdag 29 augustus: PSV speelt een thuiswedstrijd in de laatste voorronde van de Champions League, de tegenstander is het Wit-Russische BATE Borisov. Agenten beperken de toegang tot de binnenstad. In de praktijk betekent dit dat de politie mensen aanspreekt om uitleg over de actie te geven, wat vertragingen op de toegangswegen tot het centrum tot gevolg heeft.

Dinsdag 17 tot en met donderdag 19 augustus: In de regio Zeeland-West-Brabant zijn agenten niet aanwezig bij het festival Decibel Outdoor. Alleen voor spoedmeldingen en ernstige verstoringen kan de politie opgeroepen worden. Met de actie willen de bonden aan het publiek duidelijk maken wat het gebrek aan capaciteit betekent.

Maandag 2 augustus: Geldboetes en achterstallige betalingen worden niet geïnd. Vooralsnog blijft het daarmee bij publieksvriendelijke acties.

Maandag 16 juli: De bonnenactie wordt uitgebreid. Alle agenten schrijven vanaf deze dag minder bonnen uit. Een week eerder werd de actie enkel door de basisteams van de politie uitgevoerd.

Maandag 9 juli: Politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP roepen hun achterban op om minder bonnen voor bepaalde overtredingen uit te schrijven. "Grove schendingen van de openbare orde en veiligheid" vallen daar niet onder, waarschuwt de politie.