TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben maandag opdracht gegeven tot een steeksproefgewijze hertelling van de stemmen die vrijdag bij de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht. Dat gebeurt na beschuldigingen dat bij de stembusgang vrijdag fraude is gepleegd, meldde de Iraanse staatstelevisie maandag.

Volgens de verklaring heeft de Raad van Hoeders, die toeziet op het islamitische gehalte van het landsbestuur, ingestemd met de hertelling. Het gaat om honderd bussen waarin stembriefjes zijn gedeponeerd: veertig stembussen uit Teheran en telkens twintig uit de steden Isfahan, Qom en Mashhad. De hertelling moet om 15.30 uur (Nederlandse tijd) zijn voltooid.

Bij de eerste stemronde behaalde de gematigd conservatieve kandidaat Rafsanjani zoals verwacht de meeste stemmen. Verrassend tweede werd de uiterst conservatieve kandidaat Ahmadinejad. Meer hervormingsgezinde kandidaten zeiden daarna dat machtige voorstanders van de harde lijn in de Raad van Hoeders en de Revolutionaire Garde hadden geknoeid ten gunste van Ahmadinejad.

Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid behaalde, wordt vrijdag een tweede stemronde gehouden, waarin Rafsanjani en Ahmadinejad het tegen elkaar opnemen. Rafsanjani vroeg zijn landgenoten zondag om steun tegen de "extremisten", die volgens hem de eerste stemronde hebben bezoedeld. Het hervormingsgezinde kamp heeft zich achter Rafsanjani geschaard.