EDE - Diverse mensen hebben in het weekeinde sporen van de loslopende poema op de Veluwe gezien. Volgens medewerkers van de stichting Pantera, die proberen het roofdier levend te vangen, dateert de laatste waarheidsgetrouwe melding van vrijdagavond. Pantera heeft zondagavond en -nacht daadwerkelijk jacht op het dier gemaakt, maar nog zonder resultaat.


Als de poema levend wordt gevangen, wil Ouwehands Dierenpark zich over het roofdier ontfermen - Marc Koot

Roofdierenopvang Pantera is donderdag ingehuurd door de gemeente Ede, nadat een intensieve speurtocht op de Ginkelse Heide door politie, marechaussee en jachtopzieners in de dagen daarvoor geen resultaat had gehad. Medewerkers van Pantera komen pas in de actie als er een actuele melding van het dier wordt gedaan. Hoe zij dan precies te werk gaan, blijft vooralsnog geheim, maar directeur A. van der Valk van Pantera garandeerde vorige week dat hij kans zou zien het beest te verdoven.

Poema

Als de poema levend wordt gevangen, wil Ouwehands Dierenpark in Rhenen zich over het roofdier ontfermen. Volgens Van der Valk maakt de tropische hitte de jacht op de poema moeilijker. "Katachtigen zijn van nature ontzettend lui en als het erg warm is, slapen ze nog meer. De poema ligt lekker ergens in de schaduw te luieren, vermoed ik", zei hij maandagmiddag. Pantera gaat maandagavond en -nacht opnieuw speuren in het gebied waar de meeste poemameldingen vandaan zijn gekomen. De stichting heeft van de gemeente Ede tot en met dinsdag de tijd gekregen voor de jacht.

Rondzwerven

De Pantera-directeur is er zeker van dat de poema al jaren op de Veluwe rondzwerft. "Vijf jaar geleden heeft iemand het beest al in Otterlo gezien en twee jaar geleden was hij in Beekbergen. Vrijdag slenterde hij voor de neus van een moeder met kinderen langs een tuinhekje. Mogelijk heeft het ouder wordende dier ergens pijn, waardoor hij zich meer in de bewoonde wereld waagt, waar hij makkelijker een prooi kan verschalken," zegt Van der Valk. Van aangevallen huisdieren zijn er overigens nog geen meldingen gedaan.

Hoe zij dan precies te werk gaan blijft vooralsnog geheim, maar directeur A. van der Valk van Pantera garandeerde vorige week dat hij kans zou zien het beest te verdoven. Als de poema levend wordt gevangen, wil Ouwehands Dierenpark in Rhenen zich over het roofdier ontfermen.