VOORBURG - In Nederland zijn in 2004 minder tienermoeders bevallen van een kind. In 2004 zijn 3004 kinderen geboren, een jaar eerder was dit aantal nog 3311. De daling van het aantal vrouwen dat onder de 20 jaar is en moeder wordt, is in 2002 ingezet en zet voort, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Twintig jaar geleden kregen ongeveer 12.000 meisjes onder de 20 jaar een kind, daarna daalde het aantal geboorten. In de tweede helft van de jaren negentig steeg het aantal tienermoeders fors. Door extra aandacht aan preventie van zwangerschap te geven, daalde het aantal weer.

Tienergeboorten

De daling van het aantal tienergeboorten in 2004 is groter dan de daling van het totale aantal geboorten in Nederland. Ook komen er minder moeders van 15 en 16 jaar oud. Dat aantal daalde met 17 procent. Ook het verschil tussen allochtone en autochtone tienermoeders neemt af. In 2004 was de kans van niet-westers meisjes om een kind te krijgen 4,5 keer zo groot als die van autochtone meisjes. In 2001 was die kans zes keer zo groot.

Van de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland lopen Antilliaanse meisjes de grootste kans om moeder te worden. De grote meerderheid van hen is alleenstaand. Hun Turkse en Marokkaanse leeftijdgenootjes zijn veelal gehuwd.