RIJSWIJK - Het concept is simpel: een rijmpje van 4 regels op de linkerpagina en een illustratie op de rechterpagina. Toch is Nijntje Pluis van Dick Bruna inmiddels wereldwijd een begrip. Het kleuterkonijntje viert dinsdag 21 juni haar 50ste verjaardag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt dinsdag een boekje met de titel Nijntjes verjaardag. Diezelfde dag komt KRO's Kindertijd met een speciale verjaardagsuitzending. Dick Bruna leest dinsdagochtend voor uit zijn boeken in de Amsterdamse Bijenkorf. Daarna is de schrijver en tekenaar te gast in zijn geboortestad Utrecht in een kinderboekenwinkel aan de Ganzenmarkt.

Het Centraal Museum in Utrecht viert op woensdag 22 juni feest. Madurodam hield van 24 februari tot en met 31 mei van dit jaar al een expositie over Nijntje.

Vakantie

Hoewel ze in de prentenboekjes eeuwig jong blijft, zag Nijntje het licht al in 1955 tijdens een vakantie van de familie Bruna in Egmond aan Zee. Geïnspireerd door het speelgoedkonijn van zijn zoontje tekende Dick Bruna zijn Nijntje voor het eerst. Hoewel ze er toen nog uitzag als een stoffen konijn met gekke oren, kreeg ze al snel haar beroemde, strakke uiterlijk.

Gewone dingen

De Nijntje-serie bestaat uit eenvoudige, vriendelijke verhaaltjes over gewone dingen. De boekjes zijn stevig en klein, wat ze zeer geschikt maakt voor de doelgroep: kinderen van twee tot zes jaar.

Bruna dankt zijn succes vermoedelijk aan de kunst van het weglaten. Met enkele lijnen staat Nijntje op papier. Ook het gebruik van primaire kleuren heeft meegewerkt aan de herkenbaarheid van het konijn.

Miffy

Nijntje heeft een glansrijke carrière achter de rug. Zo kreeg ze haar eigen musical en werd ze ambassadeur van New York. De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan veertig talen vertaald. Het konijn is wereldberoemd en luistert in het buitenland naar de naam Miffy. Het Discovery Museum in het Engelse Newcastle opent begin deze maand de tentoonstelling Happy Birthday Miffy: a celebration of the work of Dick Bruna.

Bruna heeft als tekenaar en ontwerper al vaak prijzen gewonnen, maar hij krijgt pas sinds kort ook prijzen voor zijn prentenboeken. Hij ontving onder meer een Zilveren Penseel voor Nijntje in de tent. In 1983 benoemde de koningin hem tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voorlopig verdwijnt Nijntje nog niet van toneel. Het nieuwste boek Nijntje in luilekkerland ligt nu in de winkels.