LONDEN - De Britse krant The Independent heeft een kopie van het veiligheidsplan voor de G8-top in handen gekregen. De top wordt over drie weken in het Schotse Gleneagles gehouden. Een medewerker van de Britse veiligheidsdienst die betrokken is bij de beveiliging heeft het plan doorgespeeld, meldde de krant zondag.

De informant vindt dat de autoriteiten te makkelijk denken over de veiligheidsrisico's. Hij wil ze met zijn daad wakker schudden "voordat zelfgenoegzaamheid werkelijk gevaarlijk wordt".

Ruzie

De informatie bevat onder meer een lijst van kwetsbare plekken, een risicoanalyse voor een eventuele chemische of biologische aanval en luchtfoto's van het gebied. Ook de locaties van de speciale troepen tijdens de top staan in het gelekte plan. Verder wordt melding gemaakt van een ruzie tussen het Britse en Amerikaanse leger over de inzet van luchtdoelraketten.

The Independent heeft uit veiligheidsoverwegingen maar een deel van de plannen gepubliceerd. Volgens de krant zijn de kopieën inmiddels vernietigd om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen vallen.

Op de G8-top komen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland bijeen. De top duurt van 6 tot 8 juli.