ZOETERMEER - LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn richt maandag samen met de Belgische leider van Vlaams Belang, DeWinter, een "denktank" op in het voormalige woonhuis van Pim Fortuyn in Rotterdam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de woordvoerder van Nawijn zal die denktank zich onder meer bezighouden met vreemdelingenzaken en integratie.

Nawijn, voormalig minister van Vreemdelingenzaken, ging in januari naar de nieuwjaarsreceptie van de rechtse Vlaamse politicus en kondigde vervolgens de oprichting aan van een lokale politieke partij in zijn woonplaats Zoetermeer. DeWinter toonde zich toen een voorstander van internationale samenwerking van rechts-nationalistische partijen.

Provocerend

Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, vindt het provocerend en ongehoord dat Nawijn en DeWinter het voormalige woonhuis van Fortuyn hebben gekozen om bijeen te komen. "Ik had van Nawijn anders verwacht." Ook over de denktank is hij niet positief.

"Mensen moeten zich realiseren dat Filip DeWinter nog steeds tegen het rechts-extremisme aanschurkt. Het is onverstandig van Nawijn dat hij dit even terzijde schuift", aldus Fortuyn.

DeWinter liet in een interview met Radio1 weten dat het niet de bedoeling is een filiaal van het Vlaams Belang in Nederland op te richten. Ook een gezamenlijke politieke partij is niet zijn ambitie. "Daar zit niemand op te wachten, denk ik", aldus DeWinter.