NIJMEGEN - In Nijmegen zijn dinsdagochtend om vier uur de eersten van 39.657 wandelaars op pad gegaan voor de 86e editie van de Vierdaagse van Nijmegen. De deelnemers wacht een wandeltocht van , 40 of 50 kilometer door de Betuwe. Het wandellegioen trekt onder meer door Arnhem, Bemmel en Elst.

Het startsein werd gegeven door Wim Jansen, algemeen manager van de Vierdaagse. Jansen voorzag de wandelkaart van de eerste fanatieke wandelaar van een knip. Maandagavond werd de Vierdaagse, het grootste wandelevenement ter wereld, traditiegetrouw geopend met een vlaggenparade in het Nijmeegse Goffertstadion.

In totaal gaven zich dit jaar 41.545 mensen op als wandelaar. Omdat 1.888 mensen maandag hun startkaart niet afhaalden, gaat de organisatie van de Vierdaagse ging daarom maandagavond uit van .657 starters. Onder hen zijn circa 5.700 militairen uit binnen- en buitenland.

De oudste wandelaar is 89 jaar, de jongste 11. De organiserende Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) is bezorgd over de afname van het aantal jongeren dat de Vierdaagse loopt. De bond wil de komende jaren actief gaan werven onder jongeren. Het aantal deelnemers van 40 jaar en ouder neemt echter toe, aldus de bond.