ORANJESTAD - De rechter-commissaris op Aruba heeft bepaald dat Joram van der S. (17) zondag in bewaring gaat. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag gezegd. Hij mag vanaf zondag nog acht dagen langer worden vastgehouden. Van der S. zit sinds 9 juni vast in verband met de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse scholiere Natalee Holloway.

Van haar onbreekt al bijna drie weken ieder spoor. Ook de twee broers Deepak (21) en Satish K. (18), die samen met Van der S. werden opgepakt, blijven langer vastzitten.

De in Nederland geboren Van der S. en zijn twee Surinaamse vrienden zijn de laatsten die in het gezelschap van Natalee zijn gezien. Inmiddels is ook een vierde verdachte aangehouden, de 26-jarige S.G.C. Ze worden allemaal verdacht van het 'medeplegen' van moord, doodslag en ontvoering met de dood tot gevolg, ook al is nog niet duidelijk of de scholiere is overleden.

Vader

De woordvoerster van het OM wil niet zeggen of er een link bestaat tussen de jonge mannen. Wel zei ze dat de vader van Van der S. niet bij zijn zoon op bezoek mag. De rechter-commissaris heeft die beslissing zaterdagochtend (Nederlandse tijd) genomen. De vader, die rechter is, heeft zijn zoon nog niet kunnen zien.

Normaal mogen ouders verdachten wel bezoeken als die minderjarig zijn. Het OM is echter bang dat de vader het onderzoek kan beïnvloeden. De moeder mag onder begeleiding wel op bezoek. De vader heeft drie dagen de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Wanneer de inverzekeringstelling is afgelopen en de bewaring begint, worden verdachten over het algemeen overgeplaatst van een politiecel naar het Huis van Bewaring. Dat is op het terrein van het KIA, de gevangenis van Aruba.

Contact

Joram zal het ook een paar dagen zonder een van zijn drie advocaten moeten doen. Mr. A. Carlo is acht dagen de toegang tot zijn cliënt ontzegd, eveneens omdat hij het onderzoek zou kunnen beïnvloeden. Volgens hardnekkige geruchten heeft de advocaat contact gehad met een van de andere verdachten. Dat is verboden. Hijzelf, noch het OM wil echter ingaan op het waarom van de maatregel.